Visagism – Arta compozitiei dentare

Ma doare maseaua de minte
aprilie 10, 2016
Diferente culturale in estetica dentara
aprilie 11, 2017

Derivat din denumirea in franceza a fetei umane, conceptul de Visagism nu a fost definit cu precizie pana cand nu a fost extins si dezvoltat de catre artistul Philip Hallawell. Visagismul presupune crearea unei imagini personalizate care exprima sentimentul identitatii unei persoane. Metoda utilizata pentru a aplica acest concept combina principii artistice ale limbajului vizual cu discipline cum ar fi psihologia, neurobiologia, antropologia ai sociologia.

Visagismul tine cont de cele patru tipuri temperamentale identificate de Hipocrate: melancolic, sanguin, coleric si flegmatic.

Melancolic: temperament sensibil, organizat, meticulos, perfectionist, timid, gandire abstracta

Sanguin: temperament dinamic, extrovertit, expansiv, comunicativ, vesel, plin de entuziasm

Coleric: temperament puternic, hotarat, obiectiv, exploziv, intens si pasionat

Flegmatic: temperament pasnic, diplomat, mistic si spiritual, cu tendinte spre apatie si comformism

 

 

 

 

Visagismul ne ajuta sa determinam ce emotii si trasaturi de personalitate doresc sa exprime pacientii prin intermediul aspectului lor exterior si, aplicat in stomatologie, prin zambetul lor. Cu acest concept, stomatologul poate proiecta un zambet care imbina aspectul fizic al pacientului cu personalitatea si dorintele acestuia. Una dintre cele mai grele provocari este de a descoperi aceste trasaturi de personalitate si dorinte ascunse, in scopul de a le traduce intr-o dentitie cu forme naturale, intr-o armonie perfecta psiho-dento-faciala. Realizarea acestui obiectiv contribuie la ceea ce numim frumusete.