Parodontita

Motivele colorării dinților
iulie 12, 2017
Stomatologie minim invaziva
septembrie 28, 2017

Parodontita reprezintă un fenomen multifactorial care se află într-un echilibru sensibil. Numai un management optim al riscului poate oferi şansa „păcii”.

Mulţi pacienţi nu conştientizează faptul că lupta pentru combaterea sau înfrângerea parodontitei în plan microbiologic, în cavitatea bucală a acestora, începe în zorii fiecărei zile.

Realitatea este că, de exemplu, fumatul, stresul, etc., favorizează această afecţiune demnă de luat în serios şi riscul de îmbolnăvire este diminuat de stimularea sistemului imunitar, medicamente şi o igienă bucală adecvată. La final superioritatea uneia dintre părţi decide dacă această călătorie duce la progresul afecţiunii sau la vindecare, unde pacientul, prin atitudinea sa, este, în esenţă, acela care hotărăşte direcţia.

Arme importante în acest război care nu are voie să se sfârşească în defavoarea pacientului, sunt nivelul acestuia de informaţii şi motivaţia.

Parodontita afectează 75% din totalul persoanelor cu vârste cuprinse între 35 şi 44 ani

Acest procentaj ridicat demonstrează ampla răspândire a gingivitei şi parodontitei în rândul adulţilor. Riscul îmbolnăvirii creşte odată cu înaintarea în vârstă. În această categorie de vârstă 52,7% dintre persoane sunt afectate de forme medii ale bolii şi 20,5% de formele severe ale acesteia. Un motiv al acestui fenomen constă în contextul fericit în care dinţii nu se mai pierd la această vârstă din cauza cariilor cu aceeaşi frecvenţă ca în trecut dar dinţii „bătrâni” aduc cu sine un risc ridicat de contactare a parodontitei. Consecinţa o reprezintă problemele specifice vârstei, cum ar fi dezgolirea parodonţiului, carii parodontale, mobilitatea dinţilor, etc. Acest lucru nu trebuie neapărat să se întâmple!