Ocluzie cu probleme

Inceputurile stomatologiei în România
iunie 17, 2017
Motivele colorării dinților
iulie 12, 2017

Multe persoane cunosc aceste simptome: dureri de cap, mişcările capului sunt limitate sau articulaţiile mandibulare generează anumite sunete atât de puternice în timpul masticaţiei, încât pot fi auzite şi de alţi comeseni. Cauza o reprezintă deseori ocluzia defectuoasă.

Dinţii sunt foarte solicitaţi: în procesul de masticaţie înregistrează adevarate performanţe. Asupra unui molar acţionează în timpul masticaţiei o forţă de 90 kg. Dar nu numai în masticaţie ci şi în deglutiţie, unde dinţii se ating de aproximativ 600 ori pe zi. Coordonarea muşchilor în aceste mişcări nu este conştientizată. Iar în caz de stres, subconştientul accentuează forţele: astfel se ajunge la scrâşneşnirea din dinţi

Nu este de mirare, aşadar, că musculatura reacţionează cu dureri şi  funcţionalitate redusă  atunci când dinţii nu se suprapun perfect. Poate fiindcă unii dinţi s-au pierdut sau fiindcă alţii au migrat. Dar poate şi fiindcă substitutul dinţilor, cum ar fi coroanele sau punţile, după o perioadă îndelungată de folosinţă, nu mai corespund în forma lor ocluziei naturale.

Rezultatul: la fiecare masticaţie, deglutiţie sau chiar scrâşnet al dinţilor mandibula este poziţionată eronat iar musculatura nu se mai relaxează. Ceea ce percepeţi dumneavoastră câteodată este o musculatură dureroasă – mult mai des se manifestă simptomele în altă sferă: mobilitatea capului este limitată, se conturează durerea de cap – uneori pare că se aud anumite sunete în ureche (tinnitus). De cele mai multe ori acest discomfort sau altele se prelungesc pentru o perioadă de timp ducand la o adevarata disfuncţie.