Inceputurile stomatologiei în România

Caria dentara la copii
iunie 1, 2017
Ocluzie cu probleme
iunie 26, 2017

Prima școală specializată în stomatologie a fost înființată de dr. Pavel Macarovici. În septembrie 1909 acesta și-a mobilizat colegii din țară, cerând ajutorul și altor doctori din afara ei, pentru a obține o susținere materială și morală care să ducă la deschiderea acestei școli atât de necesare.

Aprobarea finală a fost dată de Ministrul Spiru Haret și lucrurile s-au mișcat repede astfel încât pe 3 Decembrie 1909 și-a deschis porțile primul Colegiu Dentar din România pe Calea Griviței la nr. 39.

Inițial a existat un grup de studenți specializați în chirurgia dentară și altul de tehnicieni dentari. Partea legată de experiența practică s-a realizat prin deschiderea unei clinici cu acces gratuit în aceeași clădire. Cursurile durau 2 ani pentru primul grup (cu completarea unui an ulterior de serviciu voluntar în domeniu) și 3 ani pentru al doilea grup.

În pofida acestei organizări pline de entuziasm și energie proiectul a fost abandonat după doar 5 ani. Rezultatele lipsei acestei specializări s-au făcut simțite foarte curând, odată cu începerea Primului Război Mondial, când un număr foarte mare de victime cu răni în zona maxilo-facială nu a putut beneficia de tratamente adecvate.