parallax background
Care e cea mai buna coroana dentara?
martie 22, 2016
Ma doare maseaua de minte
aprilie 10, 2016

Implantul dentar


Implantul dentar reprezinta un dispozitiv medical care inlocuieste (substituie) radacina dentara. Implantul este un suport pentru diferite tipuri de lucrari protetice.


Indicatii

Pentru pacientii care au unul, mai multi sau toti dintii extrasi. Atunci cand se doreste o varianta de tratament mai conservativa si dorim sa evitam slefuirea dintilor vecini bresei edentate.

Contraindicatii

Pot fi relative si se refera la limitari de natura anatomica (volum osos insuficient), afectiuni locale si regionale (ex: abcese, sinuzite, formatiuni tumorale, etc) sau contraindicatii generale (ex: imunitate compromisa, boli infectioase cronice, tratament cu bisfosfanati, etc)


Avantaje

Rezolvarea edentatiilor limitate sau extinse fara a fi nevoie de prepararea (slefuirea) dintilor vecini spatiului edentat. Poate fi o alternativa de protezare fixa in cazul purtatorilor de proteze.

Dezavantaje

Manopera reprezinta o interventie chirurgicala urmata de o perioada de vindecare / osteointegrare intre 3-6 luni. Necesita o ingrijire orala minutioasa si controale periodice. Costuri ridicate.


Clasificari

In functie de situatia individuala se poate opta pentru implanturi cu incarcare imediata (in aceeasi sedinta in care se aplica implantul se aplica si coroana provizorie All on 4 sau Fast and Fixed) sau cu incarcare la distanta de momentul implantarii.


Alternative

Coroanele, puntile dentare si protezele totale raman alternativa clasica a tratamentului implantologic.


Durata

Durata tratamentului depinde de fiecare caz in parte, in functie de situatia volumului osos si a statusului dentar. Tratamentul complet se poate intinde de la 3-4 luni pana la 1-2 ani.La ce trebuie sa ma astept?

Pot apare tumefieri locale (regionale) in cazuri rare, un usor discomfort in zona implicata, toate putand fi controlate cu gheata si medicamente.


Eventuale accidente

Lezarea dintilor invecinati si - extrem de rar- implicarea elementelor sau spatiilor anatomice din vecinatate (sinus maxilar , canal mandibular, etc)