parallax background

Cat rezista fatetele dentare?

Cum sa-mi ingrijesc dantura?
martie 22, 2016
Care e cea mai buna coroana dentara?
martie 22, 2016

Fatetele dentare


Sunt cunoscute inca din anul 1900 dar folosite mai frecvent in ultimii ani, odata cu aparitia adezivilor dentari performanti care le fac mult mai rezistente.


Indicatii

Au indicatii atat medicale (de consolidare a dintelui) cat si estetice (imbunatatesc aspectul dintilor). Sunt indicate pentru crearea unui zambet frumos si echilibrat.

Contraindicatii

Dintii cu distructii coronare extinse (se recomanda coroanele dentare), dintii inghesuiti sau cu spatii interdentare mari (se recomanda tratamentul ortodontic), ocluzia (muscatura) traumatica sau neechilibrata.


Avantaje

Sunt manopere minim invazive, suficient de versatile incat sa ofere posibilitatea realizarii zambetului mult dorit.

Dezavantaje

Fiind foarte subtiri (0.2-0.5mm) sunt uneori predispuse la fractura. Necesita precautii din partea pacientului pentru a nu le sparge / fractura. Manopera cu un grad inalt de precizie/executie.


Clasificari

Pot fi realizate manual sau computerizat. Prima varianta are nevoie de arta si experienta unui tehnician dentar, cea de-a doua fiind realizata cu ajutorul dispozitivelor computerizate.


Alternative

Sunt reprezentate de fatetele dentare directe, realizate din composit direct pe dinte in gura pacientului, asemanator unor obturatii (plombe) pe suprafata dintelui.


Durata

Fiind nevoie de o analiza completa inainte de inceperea tratamentului propriu zis, in care este implicat si pacientul (fotografii, video, analiza modele de studiu, etc), trebuie sa ne rezervam cca 3-4 saptamani.La ce trebuie sa ma astept?

Manopera fiind foarte conservativa cu tesuturile dentare, discomfortul pe perioada tratamentului este minim.


Eventuale accidente

Fisura sau fractura fatetei este situatia cel mai des intalnita. Uneori fatetele dentare se pot descimenta, fiind cu usurinta colate la loc.