parallax background
Cat costa un implant dentar?
martie 25, 2016
Visagism – Arta compozitiei dentare
aprilie 11, 2017

Extractia molarilor de minte


Molarii “trei” sau “ molarii de minte” sunt ultimii dinti ce erup pe arcada (asta in situatia in care au spatiu de eruptie). Sunt dintii cu cel mai mare grad de anomalii de forma, pozitie si numar. Tratamentul lor are un grad limitat de predictibilitate, cu o rata de succes inferioara comparativ cu alti dinti.


Indicatii

Extractia reprezinta prima indicatie de tratament in cazul molarilor de minte cu distructii carioase intinse, a celor inclusi osos, semiinclusi, malpozitionati sau care, desi sunt erupti corect, nu au dinte antagonist.

Contraindicatii

Extractia acestor molari nu va fi facuta in puseu acut, decat daca prin extractie putem creea o cale de drenaj a colectiei purulente.


Avantaje

Fiind dinti cu o rata de scucces a tratamentului scazuta, prin extractia lor evitam complicatiile ce pot apare pe parcurs. In cazul celor semiinclusi, acestia pot determina aparitia de pericoronarite insotite de dureri mari. Molarii de minte neerupti sau semiinclusi pot determina inghesuirea celorlalti dinti de pe arcada.

Dezavantaje

Discomfort postoperator de 2-3 zile. Manopera, uneori traumatizanta, este mult influentata de pozitia dintelui pe arcada, de gradul de distructie coronara si de numarul de radacini, care este atipic.


Clasificari

Exista mai multe clasificari in functie de gradul de retentie (acoperire) a molarului in os : inclus, semiinclus, erupt.


Alternative

Se poate incerca tratamentul clasic, cu rezerva ca datorita accesului limitat in zona, sansele de reusita se diminueaza cu pana la 50%.


Durata

Variaza intre 10 si 60 minuteLa ce trebuie sa ma astept?

In urma extractiei va ramane o plaga suturata. Posibilitatea de a va umfla depinde de cat de laborioasa a fost interventia chirurgicala, precum si de respectarea indicatiilor post extractionale de catre pacient. Durerea poate fi moderata si este controlabila cu analgezice obisnuite.


Eventuale accidente

Accidentele sunt destul de rare si constau in lezarea partilor moi invecinate, fractura dintilor vecini, umflatura regiunii, durere.