parallax background
Cat rezista fatetele dentare?
martie 22, 2016
Cat costa un implant dentar?
martie 25, 2016

Coroanele dentare ceramice


Uneori numite si coroane de invelis /acoperire, coroanele dentare reprezinta un dispozitiv medical care acopera dintele. Se folosesc pentru a restaura coroana distrusa a unui dinte sau ca element de agregare (fixare) a unei punti dentare.


Indicatii

In situatia unui dinte cu distructii coronare extinse, dinti devitali pentru a evita o eventuala fractura dentara sau in cazul dintilor vecini unui spatiu edentat, cand se opteaza pentru restaurarea arcadei dentare prin punte dentara/punti dentare.

Contraindicatii

Dintii cariati si netratati, tratamente de canal (endodontice) incorect realizate, situatii ocluzale instabile, punti dentare foarte extinse cu un numar insuficient de dinti stalpi.


Avantaje

Coroanele ceramice consolideaza rezistenta dintelui, refac morfologia initiala a dintelui, au un aspect estetic foarte bun, iar in cazul puntilor dentare reprezinta un element de fixare (ancorare/retentie) a acestora.

Dezavantaje

Pentru a putea fi realizate este necesara indepartarea unei anumite cantitati de tesut dentar (smalt si dentina) pentru a creea spatiul necesar viitoarei coroane (este o manopera invaziva). Necestia etape de laborator.


Clasificari

Clasificari se pot face in functie de materialul folosit (ceramice, metalice, zirconiu sau mixte) si in functie de scopul pentru care sunt realizate (provizorii, de studiu sau permanente).


Alternative

Alternativele sunt reprezentate de coroanele partiale (care nu acopera dintele in intregime) sau incrustatiile dentare de tipul inlay, onlay, fatete dentare.


Durata

Datorita faptului ca tratamentul prin coroane dentare implica si etape de laborator, durata variaza in functie de complexitatea cazului intre 10-20 zile.La ce trebuie sa ma astept?

Poate aparea un usor discomfort dupa ce efectul anesteziei dispare.


Eventuale accidente

Sunt de cele mai multe ori reprezentate de fisuri sau fracturi ale coroanei dentare, care pot fi reparate cu usurinta.